Završnom konferencijom koja je održana u vijećnici Općine Klana zaključen je projekt „Čuvajmo zdravlje“ koji se, u potpunosti financirao iz Europskog socijalnog fonda, a koji je za cilj imao povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti. Ovoga puta naglasak projektnih aktivnosti bio je usmjeren na prevenciju raka debelog crijeva i dijabetesa te promicanje zdravog načina života s naglaskom na zdravu prehranu i tjelovježbu. Općini Klana partner na projektu bila je Općina Lopar, a načelnica Željka Šarčević Grgić i zaključila je da je projekt uspješno realiziran. U sklopu projekta održane su edukativne radionice i predavanja, zatim manifestacija »Dani zdravlja« i akcija »Kretanjem do zdravlja«, a napravljena je zdravstvena mrežna stranica te su osmišljeni edukativni materijali.

– Projekt se provodio u dva dijela, a prvi dio projektnih aktivnosti održao se od 22. do 25. srpnja 2021., kada je naglasak bio na zdravoj prehrani i tjelovježbi. Ugostili smo brojna renomirana imena koja su mještanima prenijela zanimljive informacije, poput kulinarskih stručnjaka Mate Jankovića, Tomislava Špičeka i Luke Dančulovića, ali i poznati fitness treneri, Mario Mlinarić, Asja Petersen, Tea i Aleksandar Miketa.

Niz aktivnosti bio je popraćen i kulturnim programom na našoj Gradini te su »Dani zdravlja« bili odlično posjećeni. Drugi dio projekta odvio se 25. i 26. veljače ove godine te su liječnici održali radionice i predavanja o prevenciji karcinoma debelog crijeva i drugih onkoloških bolesti te dijabetesa. Održana je i javno zdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi i tlaka te indeksa tjelesne težine, a s obzirom na okolnosti, dio predavanja bio je posvećen utjecaju pandemije na mentalno zdrave, ali i na posljedice koje koronavirus ostavlja na dišni sustav – opisala je načelnica Šarčević Grgić.
Zaključak je da je ovo je bio prvi takav projekt u Općinama Klana i Lopar kojeg su mještani jako dobro prihvatili. Interes mještana bio je odličan te vjerujemo da bi se mještani rado odazvali, u slučaju da se projekt slične prirode ponovo održi.

Mještanima se uspio prenijeti bit ovog projekta, a to je prevencijom do zdravlja. Obje općine dobile su dobre povratne informacije o projektu, te se nadamo da će u budućnosti biti još ovakvih projekata.